Eenmanszaken krijgen nieuw BTW-nummer

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om het gebruik van het persoonlijke Burgerservicenummer (BSN) in het BTW-nummer van eenmanszaken. Dit zou in strijd zijn met de privacybescherming en het zou identiteitsfraude in de hand werken. Op voorspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens krijgen alle circa 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW-nummer, zonder koppeling naar het BSN-nummer. Het klinkt als een kleine formele verandering, maar je moet als ondernemer wel een aantal acties ondernemen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Een verplicht nummer

Het BTW-nummer is voor de meeste ondernemers niks meer en niks minder dan een ‘verplicht nummer’. Het staat standaard in hetzelfde rijtje vermeld als het KvK-nummer en Bankrekeningnummer van je bedrijf. Maar om de onderlinge communicatie tussen de Belastingdienst en het bedrijfsleven in goede banen te leiden is een aan het bedrijf gekoppelde identificatiecode – want dat is het BTW-nummer – absoluut noodzakelijk. Vandaar dat dit nummer een essentieel onderdeel is in de onderlinge communicatie me de fiscus en binnen de administratieve processen, facturatie en fiscale aangiften en financiële verslaglegging.

Wat verandert er en wat moet je doen?

Vanaf 1 januari 2020 blijf je uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst je oude (huidige) – op jouw BSN-nummer gebaseerde – BTW-nummer gebruiken. Dat nummer heet vanaf die datum het ‘omzetbelastingnummer’. In alle andere on- en offline uitingen dien je als eenmanszaak het nieuwe BTW-nummer toe te passen. Denk onder meer aan vermelding op je website of webshop, op het briefpapier en digitale facturen. Informeer ook je boekhouder of accountant over het nieuwe BTW-nummer en vraag je zakelijke relaties (opdrachtgevers en leveranciers) om dit nieuwe nummer in hun administratie aan te passen.

Het zijn niet de meest ingrijpende en tijdrovende acties, maar mijn advies is om er wel op tijd werk van te maken. Mocht je hierbij wat deskundige hulp of advies kunnen gebruiken, neem dan zeker contact met mij of een van mijn collega’s op.

Andere blogs van T. (Tom) van Meel