Burg. Stulemeijerlaan 1 4611 EH Bergen op Zoom Tel. 0164-210090


Mr. M. (Marieke) Doornberg RB
Senior belastingadviseur
12 februari 2019

Levenstestament is onmisbaar voor ondernemers

Je staat er als ondernemer niet graag bij stil, maar wat gebeurt er als u (geestelijk), tijdelijk of structureel, niet meer goed in staat bent om uw wil te bepalen? Via een levenstestament kunt u uw zakelijke belangen en zeggenschap (beslissingsbevoegdheid en bewindvoering) naar uw eigen wil vastleggen. Een levenstestament is niet te verwarren met een gewoon testament, maar meer een aanvulling daarop. Het is feitelijk een onmisbaar document voor elke ondernemer.

Iets anders dan ‘gewoon testament’

Het is een misverstand te denken dat een gewoon testament ook voorziet in de wilsbeschikking van ondernemers die als gevolg van een ongeval, dementie of een andere ziekte definitief of voor langere tijd niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen en hun bedrijf naar behoren te leiden. In een gewoon testament gaat het immers om de nalatenschap van u en/of uw echtgenote bij overlijden. Aangezien iedere ondernemer de wens heeft dat zijn of haar bedrijf onder alle omstandigheden gewoon door kan blijven draaien, is het opstellen van een levenstestament zeker aan te bevelen. Als er in dit soort situaties niks geregeld is wordt het lot van een bedrijf vaak in handen van een door de rechtbank benoemde bewindvoerder gelegd. Een schip zonder kapitein en stuurman aan boord vaart immers snel zijn ondergang tegemoet. Dat wilt u natuurlijk niet laten gebeuren, maar dat zullen ook andere partijen, zoals de bank, aandeelhouders en crediteuren niet accepteren. Daarnaast heeft u ook een sociaalmaatschappelijke verantwoording ten opzichte van uw medewerkers, klanten en leveranciers.

Advies van een vertrouwde partij

Voor het opstellen van een levenstestament komt u bij de notaris terecht. U kunt mij en mijn collega’s van Van Meel & Jonkers echter betrekken om u te adviseren over wat er in het levenstestament opgenomen dient te worden. Als uw vertrouwde adviseur weten wij immers hoe u als mens in elkaar zit, wat u belangrijk vindt en welke dingen er – in het geval dat u tijdelijk of definitief niet meer in staat bent uw zaken zelf te regelen – organisatorisch, bedrijfseconomisch en financieel opzicht goed geregeld moeten zijn. De inhoud van een levenstestament is altijd 100% maatwerk. Dus volledig afgestemd op uw bedrijfsopzet, bedrijfsfilosofie en gericht op de borging van de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op. Een goed advies kan u ook in dit opzicht heel veel (extra) narigheid besparen.

Lees alle blogs van Mr. M. (Marieke) Doornberg RB

» DGA privé aansprakelijk voor te hoge managementfee
» Levenstestament is onmisbaar voor ondernemers

« Terug naar blogs

© 2019 Van Meel & Jonkers | Privacybeleid - Cookieverklaring
Van Meel en Jonkers

Van Meel en Jonkers