Missie & Visie zijn essentieel voor succesvol ondernemen

Ik kom het vrijwel dagelijks tegen. Ondernemers die vol overgave een eigen bedrijf beginnen en die er al snel achter komen dat er blijkbaar meer nodig is dan alleen een idee om succesvol en toekomstgericht te ondernemen. Als je niet helder hebt wat het bestaansrecht is van jouw bedrijf, waar je naar toe wil en hoe je dat denkt te bereiken wordt het lastig, zo niet onmogelijk, om een bedrijf met een mooie toekomst op te bouwen. Een duidelijke missie en visie is daarom onmisbaar voor elk bedrijf.

Heeft jouw bedrijf bestaansrecht?

Om tot de ontwikkeling van een missie & visie te komen is het van belang te weten waar deze begrippen voor staan. In de omschrijving van de missie van een bedrijf of instelling wordt beschreven waaraan de organisatie zijn bestaansrecht ontleent. Wat is de core business, wat zijn de onderscheidende kwaliteiten en wat is de toegevoegde waarde binnen de markt waarop de onderneming zich gaat richten? Met andere woorden, in een missie liggen de grondbeginselen van een succesvolle en duurzame onderneming verankerd.

Waar wil je heen en hoe doet je dat?

Als je in een missie de legitimiteit van jouw onderneming hebt vastgelegd, is stap twee het uitwerken van een duidelijke visie. Hoe denk je de doelstellingen van je bedrijf voor de korte, middellange en lange termijn te bereiken? Waar staat je bedrijf voor, wat wil je zijn en uitstralen, hoe ziet de koers eruit en hoe zorg je ervoor dat er niet van die koers wordt afgeweken? Allemaal zaken waarmee je alleen met een heldere visie jezelf en ook de mensen om je heen (medewerkers, leveranciers en klanten) houvast geeft.

Hoe pak je dat aan?

Een accountant houdt zich van oudsher primair bezig met de financiële gang van zaken binnen een onderneming. Tijden veranderen en mijn rol als accountant verandert mee. Vandaar dat ik me door de jaren heen steeds meer ben gaan verdiepen in wat er nodig is voor een degelijk fundament om tot een florerende onderneming te komen. Het belang van een missie & visie in combinatie met een gedegen businessplan is essentieel. Pas als je goed op een rijtje hebt wie je bent, wat je doet, hoe je dat doet, waarom je dat doet, met wie je dat doet, op wie je je richt en wat je daarmee wilt bereiken, ligt er een solide basis om succesvol, duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Kan ik jou daarbij helpen?

Hoe zit dat eigenlijk bij jouw bedrijf? Hebt u al een missie, visie en businessplan of wordt het tijd om dat eens tegen het licht te houden? Mocht je daarbij wat hulp kunnen gebruiken schroom dan niet om mij in te schakelen. Het is immers mijn missie om expertise zo breed mogelijk in te zetten en kennis te delen met anderen.  Toon visie en doe er je voordeel mee!

Andere blogs van Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA

Verbeter je ondernemen

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
10 september 2019
Lees blog

Je accountant wordt businesscoach

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
18 december 2018
Lees blog