Verbeter je ondernemen

Wat wordt er verstaan onder goed ondernemerschap? Over welke specifieke kwaliteiten en karaktereigenschappen moet je beschikken om succesvol te kunnen ondernemen? Kun je ondernemen leren en zo ja, hoe en waar dan? Niet zelden krijg ik als accountant en adviseur/klankbord van ondernemers dit soort vragen. Het zijn lang niet altijd jonge, onervaren en startende ondernemers die zich onzeker voelen over de manier waarop zij ondernemen. Ik heb een aantal aandachtspunten om ‘je ondernemen’ te verbeteren.

Kernvaardigheden als basis

In zijn algemeenheid geldt dat je als ondernemer van alle markten thuis moet zijn. Je moet kunnen overtuigen en jezelf kunnen presenteren. Je moet over een stevige dosis doorzettingsvermogen en zelfdiscipline beschikken en verantwoording kunnen dragen voor alles wat je onderneemt. Zoals een goed vakman niet per definitie een goed ondernemer is, is dat ook omgekeerd het geval. Met andere woorden je hoeft niet uit te blinken in een bepaald beroep om succesvol ondernemer te zijn. Maar een ondernemer moet wel de juiste feeling hebben bij de markt waarin zijn/haar bedrijf actief is. Naast kennis van zaken, commerciële kwaliteiten, verkooptalent en gevoel voor zakelijke en financiële aangelegenheden, omvat ondernemerschap ook sociale vaardigheden. Denk aan het aansturen van personeel en het onderhouden van relaties met klanten en leveranciers. Als je deze opsomming van competenties ziet zou de moed je als man of vrouw met ondernemersambities in de schoenen zakken. Dit is echter niet nodig, de meeste kernvaardigheden leer je veelal in de praktijk en er zijn tal van manieren om je ondernemen steeds verder te verbeteren.

Investeer in jezelf

Het is een gegeven dat je als ondernemer mee ontwikkelt met je bedrijf. Doe  je dit namelijk niet dan zal je onderneming ook niet verder groeien. Als kleine zelfstandige komen vrijwel alle taken bij jou op je bord en leef je vaak in de waan van de dag. Neem echter af en toe eens tijd om te investeren in je zelf om nieuwe inzichten te krijgen, meer kennis op te doen en zo ook een betere ondernemer te worden.

Zorg dat je er niet alleen voor staat

Heb je personeel, dan kun je steeds meer taken delegeren. De meest wenselijke situatie is dat je als ondernemer werkt ‘aan’ je bedrijf in plaats van ‘in’ je bedrijf. In die situatie maak je als ondernemer immers optimaal gebruik van jouw eigen kernkwaliteiten en je laat ook de anderen in jouw bedrijf dát doen waar ze goed in zijn. Dat geeft rust en zorgt voor voldoening. Bovendien houd je op die manier continu het overzicht op het hele reilen en zeilen binnen je bedrijf. Bijkomend voordeel is dat er dan ook ruimte ontstaat voor frisse ideeën, nieuwe innovaties en toekomstgericht beleid. Tijdens een persoonlijk gesprek leg ik graag uit hoe je die verbeterstappen kunt zetten. Naast accountant en bedrijfsadviseur ben ik bovenal ook zelf ondernemer. Ik weet dus uit eigen ervaring wat er bij ondernemen allemaal komt kijken. Doe er je voordeel mee!

Drs C.W.L.M. ( Eric ) van Meel
Accountant-administratieconsulent

Andere blogs van Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA

Verbeter je ondernemen

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
10 september 2019
Lees blog

Je accountant wordt businesscoach

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
18 december 2018
Lees blog