Wat verandert er in een bedrijf dat groeit?

Veel ondernemers zullen het herkennen. Bij de start van je bedrijf kun je het binnenhalen van klanten prima combineren met je uitvoerende werkzaamheden. Er is zelfs tijd om je om de zakelijke post, facturatie en administratie te bekommeren. Maar al die zaken komen bij een groeiend bedrijf steeds meer onder druk te staan. Groei is meestal een bevestiging dat je het als ondernemer goed doet, maar die groei zorgt er ook voor dat je bedrijf verandert en dat jouw rol als ondernemer ook anders wordt.

Leren delegeren

Je moet noodgedwongen bepaalde werkzaamheden uit handen geven, je krijgt te maken met het aanstellen en aansturen van personeel, de structuur en werkmethodieken binnen de organisatie dienen aangepast te worden, je moet plotseling na gaan denken over bedrijfsdoelstellingen en strategisch beleid. Door de gestage groei van je bedrijf word je als ondernemer steeds meer in een andere rol geduwd. Van doener wordt je manager en van manager wordt je later directeur of CEO. Er worden kwaliteiten van je verwacht die deels al tot je natuurlijke kernkwaliteiten behoren, deels aan te leren zijn en deels ook door je werk- en levenservaring worden ontwikkeld. Het is voor elke groeiende onderneming belangrijk om de juiste mensen op de juiste plaats te hebben. Als medewerkers en leidinggevenden de dingen doen waar ze goed in zijn dan zal dat de productiviteit en het bedrijfsresultaat immers positief beïnvloeden.

Lijnen kort en strak houden

Werken vanuit een gedegen organisatie, met een duidelijke missie en visie en met heldere en realistische doelstellingen voor de korte, middellange en lange termijn is binnen elk groeiend bedrijf absoluut noodzakelijk. Daarbij hoort ook een strak financieel en administratief beleid. Dicht op de vaste kosten zitten, een strakke lijn aanhouden voor crediteuren en debiteuren, slim inkopen en scherp kijken naar voorraden, marges op producten en diensten etc. Het spreekt voor zich dat de lijnen ook intern kort en duidelijk moeten zijn. Een goede onderlinge communicatie tussen directie, management en de diverse afdelingen is van groot belang voor een soepel draaiende organisatie waarbij iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.

Advies en begeleiding

Als je dit als ondernemer leest zou je bijna angst krijgen om te groeien met je bedrijf. Bij een onderneming met groeistuipen is het inschakelen van een organisatie-adviseur  zeker aan te bevelen.  Ook op dit gebied kunnen wij u hierbij begeleiden. Daarnaast beschikken we over een breed netwerk aan specialisten die wij hierbij kunnen inschakelen.

Als je hier meer over wilt weten dan maak ik graag een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Andere blogs van Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA

Verbeter je ondernemen

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
10 september 2019
Lees blog

Je accountant wordt businesscoach

Drs. C.W.L.M. (Eric) van Meel AA
18 december 2018
Lees blog